Friday, February 12, 2010

.::iNiLaH SaAtNyA::.

Alhamdulillah, kepulangan peserta "Sinai explorer 2010" telah selamat sampai di Abassiyah jam 2300.

Bermusafir, berjalan, menambah ilmu, menambah pengalaman, banyak lagi yang x tertulis. Syukur ke hadrat Ilahi Tuhan sekalian alam, banyak pengalaman baru, ibrah, semangat dan sesuatu yang baru dapt dipelajari, sama ada dari tempat 2 yang dilawati, adik2, akak2 peserta lain.

SYUKRAN DAN JAZAKUMULLAH KHAIRAN KASIRAN

Sepanjang perjalanan ke sana, seolah2 terasa banyak sangat peringatan dan teguran untuk diri ini, sama ada secara langsung @ tidak.........SYUKUR sangat2 tanda DIA menyayangi diri ini......

MUKMIN QAWI lebih dicintaiNYA dari MUKMIN yang dhaif...TAHNIAH buat adik2, sahabat2 dan kakak2 yang berjaya menawan gunung SINAI atas usaha sendiri.....biar pun kali ini puncak Sinai itu masih belum dapat ditawan dengan lelahku sendiri, azam diri ini agar DIA izinkan diri ini menawan gunung SINAI menggunakan kudratku sendiri pada masa akan datang....INSHAALLAH....BIIZNILLAH.....x tertolak sesuatu takdir melainkan doa'kn!.....
x pe2.....masih ada waktu lagi, untuk kita sama memperbaiki diri....


YA.....DIA MAHA PENGAMPUN DAN PENYAYANG ......pujuk hati......begitulah juga dalam kehidupan harian kita. Ada masa dosa yang tidak pernah kita lakukan selama hidup 20 tahun, kita lakukannya ketika umur 21 tahun, memang dosanya nampak kecil, tapi ia x sesuai untuk jiwa kita...sebab apa? masakan hidup selama 20 tahun kita menahan diri kita ke lembah dosa, nah, sekarang kita lakukannya?


buat baik berpada2 buat jahat jangan sekali.... patutkah buat baik berpada2.... ? biarlah kita lakukan kebaikkan semaksimum yang mungkin kita mampu lakukan....


pelikkan? apa kaitannya dengan SINAI?... ya mungkin ramai yang kata... tiada kaitan, cabaran menaiki puncak bukit SINAI, mengajar seribu satu bukti pengorbanan diri untuk diri ini, bagi diriku, umpama ianya untuk ISLAM, tapi x mengapa kali ini kita x mampu, tapi kita punya waktu untuk memperbaiki diri.

Kita boleh imbas kembali sirah nabi, bagaimana nabi Musa alaihi salam mendaki gunung Sinai seorang diri, dalam keadaan sejuk, berbatu-bata, curam, gelap, semata2 hanya ingin bermunajat kepada Ilahi. kerana itu TAHNIAH sekali lagi untuk mereka.

Tazkirah dari mushrif dan penerangan dari ajk2 juga sangat2 memberi semangat untuk diri agar kita sentiasa perlu dan memang perlu untuk memperbaiki diri. Kadang2 kita tidak sedar atas kesilapan yang kita lakukan, mungkin bagi sesetengah orang ia adalah perkara biasa, namun, bagi diri kita, ia bukanlah diri kita yang sebenarnya, seperti kata Dr Tengku Asmadi, "orang hebat tidak akan mengikut apa yang orang kebayakkan lakukan"

bukan ingin mengatakan diri ini hebat, cuma kadang2 kita tidak sedar bahawa kita juga sama seperti mereka, andai kita sendiri juga melakukan perkara yang sama....
namun, ingat jangan cepat mengalah dan berputus asa,

"Katakanlah, "Wahai hamba2Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri! Janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa2 semuanya (kecuali dosa syirik). Sungguh, Dialah Yang Maha Pengampun, Maha Penyayang."
az - Zumar :53


No comments:

Post a Comment